ENDE

Město Bílina

Mírové náměstí

Pohled na náměstí po revitalizaci

Víte Kde najít?

Kde najít?

Víte

Vyhledávání

Stanovisko města k požadavku SUZ na ubytování ukrajinských rómských uprchlíků v Bílině

SUZ

Vážení občané,

níže si Vás dovolujeme informovat o ikona souborustanovisku města k ikona souborupožadavku Správy uprchlických zařízení Ministerstva vnitra,  který jsme dnes odeslali k rukám ředitele Správy uprchlických zařízení Ministerstva vnitra Mgr. et Mgr. Pavla Bacíka a zároveň i o ikona souborustanovisku hejtmana Ústeckého kraje Ing. Jana Schillera.

Vážený pane řediteli,

dovoluji si Vám v příloze emailu, stejně jako již bylo dnes odesláno datovou schránkou na SUZ, zaslat ZÁSADNÍ NESOUHLASNÉ STANOVISKO města Bílina k umístění rómských uprchlíků, resp. Vámi nazývaných zranitelných skupin uprchlíků, ať již do Vámi avizovaných bytových domů M. Švabinského 652-654 nebo kdekoliv jinde na území města Bílina! Toto vyjádření zasílám jako otevřený dopis, který bude zveřejněn i na webu města.

Primární důvody jsou uvedeny v přiloženém stanovisku, nicméně vzhledem k eskalaci problémů v Bílině ať již na ZŠ Za Chlumem, která je pro tuto oblast spádová a která probíhala médii cca před měsícem a souvisela se stále se zhoršující situací na škole díky sociálně nepřizpůsobivým žákům pocházejících zejména z rómského etnika, nebo v souvislosti s otevřeným dopisem, který jsem zasílala Vládě ČR i Parlamentu ČR v únoru letošního roku, kde žádáme o změnu legislativy, aby dále nedocházelo k přílivu sociálně nepřizpůsobivých osob a rozšiřování sociálně vyloučených lokalit nejen ve městě Bílina ale celkově v Ústeckém, Moravskoslezském a Karlovarském kraji, nedokáži pochopit, že někoho ze státních organizací byť jen na chvíli mohlo napadnout a nedej bože ještě zrealizovat přesun rómských ukrajinských nepřizpůsobivých uprchlíků ze strany státu kamkoliv do těchto 3 krajů a zejména pak do Bíliny!

Vámi zmiňované romské neziskové organizace, které by dle Vašeho dopisu měli zajistit intenzivní sociální práci na jejich adaptaci, do dnešního dne se stávajícími romskými nepřizpůsobivými občany nijak efektivně nepracují a vzhledem k tomu, že nedokáží zajistit adaptaci ani těchto česky hovořících rómských spoluobčanů, nelze věřit tomu, že by toto zvládli u Vámi zmiňovaných ukrajinských.

Zcela stojíme za stanoviskem Ústeckého kraje, že umístění jakýchkoliv rómských uprchlíků, resp. uprchlíků ze zranitelných skupin, do našeho kraje je zcela nevhodné a za sebe jako starostku města jednající ve jméně všech občanů města pak s Vaším návrhem ZÁSADNĚ NESOUHLASÍM  a pokud tak bude ze strany státu učiněno i bez souhlasu města, dojde zcela jistě k další eskalaci společenských problémů včetně hrozících občanských nepokojů nejen v místě ubytování těchto uprchlíků, ale v celém městě a širším okolí.

S pozdravem

Mgr. Zuzana Schwarz Bařtipánová, starostka města

Vytvořeno 15.6.2022 17:27:50 | přečteno 1749x | jandovadr

Sloupec 01